Spišská Kapitula v júli patrila miništrantom
Spišská Kapitula v júli patrila miništrantom

Spišská Kapitula v júli patrila miništrantom

Od 14. – 17.7.2022 sa uskutočnil miništrantský tábor pre starších miništrantov v Kňazskom seminári b. Jána Vojtaššáka, ktorého sa zúčastnili miništranti z našej farnosti.

Aký bol program podujatia? František Benčík odpovedal:

„Štvrtok: Večer o 18:00 sme mali sv. omšu, po nej opekačku pri altánku a predstavenie sa pri ohni, na záver dňa sme mali adoráciu v seminárnej kaplnke sv. Jána Nepomuckého.

Piatok: Ráno o 7:30 sme začali sv. omšou, potom nás zadelili do skupín a mali sme prednášku o biskupovi Jánovi Vojtaššákovi a modlitbu. Hlavná téma tábora bol biskup Vojtaššák, jeho život a skutky. Po obede sme sa autom vydali do Belianskej jaskyne, ktorá sa nachádza v Tatranskej Lomnici. Cestou späť sme navštívili obec Lendak a jeho dva kostoly zasvätené sv. Mikulášovi a sv. Jánovi Krstiteľovi páčil sa mi dôvtip veriacich, ktorý počas komunizmu chceli postaviť boží hrob ale nemali financie, tak sa rozhodli že postavia atómový bunker, ktorý im komunisti zaplatia a potajomky urobia z neho Boží hrob. Za trest potom komunisti vymazali obec Lendak na niekoľko rokov z mapy a nedostávali financie na správu obce. Okolo 18:00 sme ešte navštívili Mariánsku horu v Levoči. Potom sme sa vrátili do seminára. Večer sme pozerali film o biskupovi Vojtaššákovi následne bola adorácia na ukončenie dňa.

Sobota: Ráno začalo zvyčajnou rutinou. Nasledovala prednáška o anjeloch a modlitba. Popoludní sme si prezreli Katedrálu sv. Martina, hrobky biskupov a taktiež aj biskupský úrad, biskupskú kaplnku, kde sme sa krátko pomodlili. Potom nám sestrička rozprávala o zázraku, ktorý sa jej stal na príhovor biskupa Jána Vojtaššáka. Ku večeru sme mali vodné hry. Nasledoval voľný program. Mohli sme hrať Bang, kalčeto, futbal alebo ísť na prechádzku do záhrady a  ku kostolu Sivá Brada. Večer nasledoval kvíz a adorácia.

Nedeľa: Ráno začalo časom na zbalenie osobných vecí a o 9:00 bola slávnostná sv. omša, ktorú celebroval špirituál seminára otec František Fudaly. Nasledovala prednáška o kríži. Potom sme sa rozlúčili a išli domov.“

Aký bol počet účastníkov? Matúš Odumorek odpovedal: „Miništrantov nás tam bolo okolo 30, starali sa o nás bohoslovci, predstavení seminára a pani kuchárky.“  Čo vás najviac oslovilo? „Najviac ma oslovilo, keď sme robili rôzne aktivity – hrali futbal, Bang a podobne,“ podelil sa Matúš Odumorek. František Benčík odpovedal: „Mne sa najviac páčila komunita seminaristov, diakonov, vedúcich seminára  a taktiež organizácia tábora a program som aj rád že som spoznal nových ľudí.“ Alex Revaj podotkol: „Najviac ma oslovilo svedectvo rehoľnej sestričky, ktorá bola uzdravená z ťažkej choroby na príhovor otca biskupa Vojtaššáka.“