Dobrovoľnícka služba na hranici s Ukrajinou
Dobrovoľnícka služba na hranici s Ukrajinou

Dobrovoľnícka služba na hranici s Ukrajinou

V prípade vášho záujmu o dobrovoľnícku službu, odovzdávame vám vzácnu skúsenosť zo Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže (ZKSM):

„Ahojte, píšeme vám po niekoľkodňovej skúsenosti na hraniciach s Ukrajinou, kde sme s kolegami zo ZKSM a pár priateľmi dobrovoľníkmi boli pomáhať.

Zažili sme tam veľmi silné okamihy, vypočuli si silné príbehy a myslím, že každý kto to zažije, odíde odtiaľ premenený a dotknutý.

Je tam stále veľká potreba dobrovoľníkov, ktorí by prichádzali pomáhať na rôzne miesta, či už priamo na hraničné priechody alebo na miesta, kde zvážajú humanitárnu pomoc alebo na miesta, kde prichádzajú na miesta transportu utečenci a migranti z Ukrajiny.

Priatelia prosíme nechoďte na hranice len tak na vlastnú päsť – mali na hraniciach pár veľmi zlých skúseností so „samovoľnými – neorganizovanými“ dobrovoľníkmi, ktorí narobili viac škody ako úžitku, preto prosia ľudí, aby sa zapojili ako dobrovoľníci v rámci nejakej organizácie, ktorá tam pomáha. 

ZKSM spolupracuje priamo na mieste s Gréckokatolíckou  košickou eparchiou – sme napojení na ďalšie organizácie, ktorým v prípade potreby pomáhame.

Dobrovoľníci pomáhajú na rôznych miestach:

– priamo na hraničných priechodoch

– na miestach, kde prichádza humanitárna pomoc s vykladaním a nakladaním tejto humanitárnej pomoci : oblečenia, potravín, drogérie, diek, detských hračiek a pod…

– na vlakových a autobusových staniciach, kde utečencom pomáhajú nastúpiť na vlak a autobus – prípadne s nimi porozprávať a pomôcť im kúpiť lístok

– niekedy sa pomáha cez deň, inokedy aj v noci,  resp. kde  a kedy je potrebné

V prípade, že by ste sa radi zapojili, budete potrebovať :

– auto na presun medzi jednotlivými miestami, kde budete pomáhať a bývať

– spacák – spí sa na posteliach alebo na matracoch – na rôznych miestach

– teplé oblečenia a obuv – väčšinou sa pracuje celý čas vonku – kde je chladno (nočné zmeny sú obzvlášť chladné – hlavne nad ránom)

– termosku na teplý čaj

– nejaké drobné občerstvenie – desiatu – sú tam všade obchody a na niektorých miestach varia pre dobrovoľníkov aj obed… ale nie je to pravidlo

– priateľov – je super prísť viacerí – lepšie sa zvláda aj ta emočná, aj fyzická záťaž, keď ste tam s niekým.

V prípade záujmu sa nám ozvite cez tento registračný formulár  alebo na email : dobrovolnicinahranici@gmail.com 

Na základe formulára sa vám potom ozve koordinátor pre dobrovoľníkov. 

Koordinátorka pre dobrovoľníkov cez Grékokatolícku košickú eparchiu – Števka Čepová +421 909 250 563 – ktorá priamo informuje o akú službu sa konkrétne v daný deň bude jednať.

V prípade potreby ubytovania,  vieme vám pomôcť.

Pridajte sa k nám a príďte pomôcť – naši susedia z Ukrajiny nás teraz potrebujú.

Ak by ste mali nejaké dodatočné otázky – ozvite sa na toto číslo  +421 917 350 672 – Nelka (ZKSM).“

dobrovoľnícka služba

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.