Audiencia so Svätým Otcom Františkom, 10.11.2021
Audiencia so Svätým Otcom Františkom, 10.11.2021

Audiencia so Svätým Otcom Františkom, 10.11.2021

Odovzdávame vám osobnú skúsenosť mladomanželov Šimona a Natálie Kvasniakových z našej farnosti z nezabudnuteľnej audiencie s pápežom Františkom:

„Na začiatku som dostal informáciu od brata, že ako mladomanželia máme do jedného roka po svadbe možnosť stretnúť sa osobne so Svätým Otcom. Keď sme sa asi v polovici októbra pokúsili zistiť o tejto možnosti viac, zistili sme, že je to možné do 2 mesiacov po svadbe, takže čas sa nám krátil. Našťastie sme boli v kontakte s našim bývalým pánom kaplánom Martinom Tarajom. Ten nám posunul stránky, kde sme našli informácie a zhodou okolnosti nám urobil aj poštára, za čo mu veľmi ďakujeme. K získaniu (bezplatných) vstupeniek na generálnu audienciu so Svätým Otcom, konajúcu sa spravidla každú stredu, potrebujú novomanželia, aby kňaz ktorý ich sobášil podal žiadosť = poslal list s uvedením ich mien, dátumom uzavretia ich manželstva a názvu farnosti, v ktorej sa vzali. K listu sme priložili aj vyplnenú žiadosť (s požadovaným dátumom audiencie) nachádzajúcu sa na stránke Prefektúry pápežského domu. Tieto dokumenty je potrebné poslať poštou alebo faxom na Prefektúru pápežského domu.

Vďaka nášmu „poštárovi“ bola naša žiadosť v schránke vatikánskej pošty v piatok 22. októbra 2021. Na naše obrovské prekvapenie sme už nasledujúci pondelok na poludnie dostali mail, v ktorom nám Prefektúra oznamovala, že sa smieme zúčastniť generálnej audiencie so Svätým Otcom v termíne 10. novembra 2021. Potom bola na rade možno trocha ťažšia časť – dostať sa na ňu. Ale aj to sme zvládli. Stihli sme dokonca aj nedeľné Anjel Pána na Námestí sv. Petra.

A keď prišlo to stredajšie ráno a my sme sa v našej izbe pár sto metrov od Vatikánu obliekali do svadobných šiat, cítili sme, že tento deň bude výnimočný. Áno – aby mohli byť novomanželia počas audiencie (a po nej) v tesnej blízkosti Svätého Otca, musia prísť v svadobnom odeve. Po bezpečnostnej prehliadke sme už sedeli v Aule Pavla VI, v treťom rade pred pódiom. Po príchode Svätého Otca do auly naplnila všetkých radosť a aulou sa ozval silný potlesk. Po pozdrave a spoločnej modlitbe predniesli prítomní kňazi Božie slovo z listu Galaťanom (Gal 6, 9 – 10.18) vo viacerých jazykoch a následne pápež František predniesol svoju katechézu. Vyzýval v nej, aby sme sa nepoddávali únave, aby sme boli slobodní vo viere, aby sme zobudili spiaceho Ježiša v nás tak, ako to urobili apoštoli počas búrky na lodi, aby sme často vzývali Ducha Svätého. Práve k tomu poslednému vyzýval Svätý Otec na konci príhovoru, aby sme sa často, hoc i krátko modlili: „Príď Duchu Svätý! Príď!“ Po katechéze a spoločnej modlitbe Otče náš, Svätý Otec prijal mimoriadne návštevy na pódiu a následne osobne pozdravil, na jednej strane štátnikov a chorých, na druhej strane mladomanželov. Všetkých osobne pozdravil, požehnal a podal im ruky. To, čo sa nám nepodarilo pri návšteve Svätého Otca na Slovensku v Šaštíne, bolo tu zrazu realitou, na ktorú tak skoro určite nezabudneme.

V Ríme sme celkovo strávili takmer 5 dní a navštívili mnoho bazilík, kostolov a turistických atrakcií, ktoré budeme tiež nosiť v pamätí, ale stretnutie so Svätým Otcom je jednoznačne tým najväčším zážitkom.“

General_audience

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.