50 rokov od smrti P. Cubínka vyšla o ňom nová kniha
50 rokov od smrti P. Cubínka vyšla o ňom nová kniha

50 rokov od smrti P. Cubínka vyšla o ňom nová kniha

Uplynulo 50 rokov od barbarskej smrti vzácneho kňaza, rehoľníka, literáta – pátra Jozefa Emanuela Cubínka. Je pre nás veľkou cťou, že sa k tejto významnej, aj keď značne zabudnutej, osobnosti našich novodobých slovenských dejín môžeme prihlásiť aj ako k nášmu rodákovi. Hoci Božia Prozreteľnosť určila pátrovi Emanuelovi miesto jeho pôsobenia ďaleko od rodnej Oravy, predsa jeho pamiatka je dodnes živá medzi tunajšími ľuďmi, zvlášť medzi veriacimi z Oravskej Polhory.

„Krv mučeníkov je semenom nových kresťanov,“ povedal už Tertulián. Táto pravda, ktorej vierohodnosť potvrdili storočia sa dozaista vypĺňa aj na osobnosti pátra Emanuela Cubínka a to v nemalej miere aj vo vzťahu k jeho rodnej obci. Už len počet krstov, ktorý vysoko prevyšuje počet pohrebov v našej farnosti hovorí za všetko. V neposlednom rade nesmieme zabudnúť na skutočnosť, že od smrti pátra Emanuela vzišlo z Oravskej Polhory už 15 novokňazov, ktorí nahradili jeho miesto v Pánovej vinici.

Výročie smrti pátra Cubínka sme si pripomenuli na dvoch miestach. Najprv to bolo 30. decembra 2015 vo Svätom Jure. Konala sa tam aj konferencia o pátrovi Emanuelovi na ktorej vystúpili renomovaní historici Mons. prof. Jozef Haľko, pomocný bratislavský biskup a prof. Róbert Letz, vedúci Katedry histórie na PF UK v Bratislave. Básne a úvahy pátra Emanuela predniesol herec Jozef Šimonovič.

Vo výročný deň pohrebu pátra Emanuela 4. januára 2016 sme si tohto nášho významného rodáka pripomenuli opäť, a to v Oravskej Polhore. Svätú omšu celebroval Mons. Anton Tyrol, generálny vikár Spišskej diecézy, koncelebrovali niektorí kňazi rodáci z Oravskej Polhory. V homílii sa prihovoril riaditeľ rádia Lumen Juraj Spuchľák.

Tak vo Svätom Jure ako aj v Oravskej Polhore bola predstavená nová kniha, ktorú o Emanuelovi Cubínkovi napísal náš rodák – kňaz Peter Matis. Okrem podrobne spracovanej biografie pátra Emanuela, venuje v nej značný priestor aj jeho dielu – básnickej a literárnej tvorbe, prekladateľskej činnosti, duchovným zamysleniam a meditáciám. Knihu si je možné objednať u autora cez email: matis.peter1@gmail.com

O živote Pátra Emanuela Cubínka si môžete podrobnejšie prečítať v článku Petra Matisa v poslednom čísle časopisu Srdce.

link: http://www.farnostopolhora.sk/wp-content/uploads/Srdce.pdf